İzleyiciler

12 Eylül 2014 Cuma

Neden Uzlaşmayı Bilmeyen Bir Milletiz?


HAYATLA BARIŞMA veya DİDİŞME; UZLAŞMA veya UZLAŞMA!


Prof. Dr. Doğan Şahin, 
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Sosyal Psikiyatri Servisi
 
Uzlaşarak insanlaşır ve olgunlaşırız. Başkaları ile yaptığımızı sandığımız uzlaşma ve kavgaları aslında kendi parçalarımızla ve ebeveyn temsillerimizle yaparız. Şeytan da, dost da, düşman da kendi içimizdedir. Hayatın önemli dönemeçlerinde yaptığımız veya yapamadığımız uzlaşmalar geleceğimizi ve kaderimiz belirler. Öyle ki bir insanı uzlaşmaları ile tanımlayabilir ve biraz abartarak şöyle diyebiliriz: İnsan yaptığı uzlaşmalardan ibarettir.

Bu makalemin tamamı Birey ve Toplumun Psikodinamikleri Üzerine Yazılar isimli kitabımda yayınlanmıştır.

1 yorum:

  1. Yazınızı okumak beni ne kadar mutlu etti anlatamam. Kişisel psikoloji ile temel kavramları özetleyip sonra da bu bilgi ile bizlerin anlayacağı şekilde toplumsal konuların analizini ne kadar güzel yapmışsınız.

    Yaşadığımız toplumsal siyası olaylar ve her türlü (şiddet) beni o kadar üzüyor ki günlük gazeteler ve televizyonların haberlerini izlemeyi iki yıl önce bıraktm. Ancak haber izlememek de insanı farklı şekilde kopuk/gergin hissettiriyor.

    Önümde duran kapkaralık problemle nasıl başedeceğimi bilemez ve yurtdışına mı taşınmalıyım dediğim şu günlerde en azından sorunun tanımının yapılmış olması kabaca da olsa artık problemin ne olduğunua dair bir ipucu yakalamış olmak belki de önümüzdeki dönemde toplumsal konularda bu kadar da karamsar olmamayı başarabileceğim(iz)e dair bir umut verdi bana, çok teşekkür ederim. Derya A.

    YanıtlaSil

KOMPLOCU PARANOİD GRUPLAR

HEDEFİNİ ŞAŞIRMIŞ BİR İSYANIN ÜRÜNÜ OLARAK KOMPLOCU PARANOİD GRUPLAR Doğan Şahin   GİRİŞ Bu yazıda son yıllarda giderek artan her şe...